Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘MATERIALS’ Category

The things our art director, Chris McGee, hated to leave out of the current issue of LAM.

Photo by Kyle Jeffers.

From “Theater Revival” in the January 2020 issue by Lydia Lee, about the Office of Cheryl Barton’s subtle updates to Robert Royston’s Quarry Amphitheater at the University of California, Santa Cruz.

“Theater in the Round.”

–CHRIS MCGEE, LAM ART DIRECTOR

As always, you can buy this issue of Landscape Architecture Magazine at more than 250 bookstores, including many university stores and independents, as well as at Barnes & Noble. You can also buy single digital issues for only $5.25 at Zinio or order single copies of the print issue from ASLA. Annual subscriptions for LAM are a thrifty $59 for print and $44.25 for digital. Our subscription page has more information on subscription options.

Read Full Post »

BY LYDIA LEE

Robert Royston’s 1967 Quarry Amphitheater has been carefully rebuilt in all its modernist glory.

FROM THE JANUARY 2020 ISSUE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE MAGAZINE.

 

Like the classical theaters of Greek and Roman antiquity, Quarry Amphitheater at the University of California, Santa Cruz is an open-air venue with tiered seating. But what would the Greeks and Romans have made of the irregular rows, with their off-kilter angles? Even to modern eyes, the amphitheater’s erratic form comes as a surprise. Designed by the noted California landscape architect Robert Royston, the 1967 Quarry Amphitheater is as much a work of environmental art as a theater. The amphitheater had been closed for more than a decade owing to disrepair and reopened in 2017 after an $8 million rehabilitation master-planned by the Office of Cheryl Barton (OCB). Among the guiding principles, according to the OCB plan, was to improve it “without compromising the intimate, immersive, spiritual, and ‘magic’ quality of the landscape experience and the quirky spirit of the historic amphitheater design.” (more…)

Read Full Post »

This slideshow requires JavaScript.

FOREGROUND

Theater Revival (Preservation)
Updating Robert Royston’s beloved Quarry Amphitheater in Santa Cruz, California, meant adding
a few modern conveniences the landscape architect never imagined.

FEATURES

Head for the Hill
Ski slope design has grown from early beginnings in cozy alpine towns to the main attraction of new megadevelopments in China, thanks in part to the mountain resort planners of Ecosign.

No Plan Is an Island
When Barbara Wilks, FASLA, and Mark Johnson, FASLA, and their respective firms teamed up to redesign a care-worn island in the heart of Calgary, they let the Bow River make the big moves.

All this plus the regular Now and Goods columns. The full table of contents for January can be found here.

As always, you can buy this issue of Landscape Architecture Magazine at more than 250 bookstores, including many university stores and independents, as well as at Barnes & Noble. You can also buy single digital issues for only $5.25 at Zinio or order single copies of the print issue from ASLA. Annual subscriptions for LAM are a thrifty $59 for print and $44.25 for digital. Our subscription page has more information on subscription options.

Keep an eye out here on the blog, on the LAM Facebook page, and on our Twitter feed (@landarchmag), as we’ll be posting January articles as the month rolls out.

Credits: “Head for the Hill,” Jessica Bridger; “No Plan Is an Island,” W Architecture and Landscape Architecture; “Theater Revival,” Kyle Jeffers. 

Read Full Post »

As part of an ongoing effort to make content more accessible, LAM will be making select stories available to readers in Spanish. For a full list of translated articles, please click here.

BY JIMENA MARTIGNONI / PHOTOGRAPHY BY LEONARDO FINOTTI

FROM THE DECEMBER 2019 ISSUE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE MAGAZINE.

 

Porto Alegre is the capital and largest city of the state of Rio Grande do Sul, in southern Brazil. With a population of 1.5 million in the city and about 4.3 million in the metropolitan area, it is one of many Brazilian port cities. Although it is not directly on the coast of the Atlantic Ocean, its location at the confluence of five rivers and at the northern end of Lagoa dos Patos—the largest barrier lagoon in South America—makes it a city that has an essential relationship with water. The Guaraní, the original inhabitants of the region, called the confluence of the five rivers Guaíba, which means the “meeting of the waters.” Today, the locals refer to this space as the Guaíba River or Guaíba Lake, indistinctly.

Given these watery proximities, the city historically has been affected by floods. In the early 1940s, after a devastating flood, a wall went up to cover most of the city’s edge on the river, eliminating its natural relationship with the water and the green spaces on the banks. The city’s residents, however, maintained their longtime habits around these natural areas, visiting and using them spontaneously. Walking, resting, drinking maté, and especially watching the sunset always continued for the locals, despite the site’s increasing state of official abandonment.

In 2011, during the term of Mayor José Fortunati (2010–2017), the Porto Alegre government finally decided to start a plan of restructuring and recovery of the areas above the water’s edge, with special emphasis on the areas near the historic center of the city. Construction began in 2015—major funding came from the Development Bank of Latin America—which put the administration of Fortunati’s successor, Nelson Marchezan Júnior (2017–present), in charge of completing the project. It is unusual in Latin America for two consecutive administrations to be responsible for a project’s implementation. Called Orla do Guaíba in Portuguese (coast of Guaíba), the plan includes the renovation and consolidation of the coastal areas and green spaces along the riverbank and the creation of a linear park at various levels on the edge between the city and the water—levels determined by shoreline modeling performed over the years. (more…)

Read Full Post »

As part of an ongoing effort to make content more accessible, LAM will be making select stories available to readers in Spanish. For a full list of translated articles, please click here.

BY JENNIFER REUT

FROM THE NOVEMBER 2019 ISSUE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE MAGAZINE.

 

Like many cities in the Southwest (Palm Springs, California, most conspicuously), Tucson, Arizona, has a decent bank of midcentury modern buildings and landscapes. In the 1950s and 1960s, home buyers, drawn by the mirage of golf course-adjacent desert living (with air-conditioning, swimming pools, and lawns), flocked to the Southwest, and large swaths of the new development that went up during that era were built in the middle-class modern idiom. In the Southwest, modernism incorporated regional materials and climatic adaptations into lively vernacular architecture, and also generated some truly inspired landscapes.

Tucson Modernism Week was launched by the Tucson Historic Preservation Foundation in 2001 to highlight the region’s midcentury modern architecture and landscape heritage. The foundation is also among a handful of preservation groups trying to broaden notions of modern design to include the work of women and people of color, as well as expanding the boundaries of modernism to include textiles, dance, ceramics, and neon.

Among those whom the foundation has brought to the public’s attention is Taro Akutagawa (1917–2002), a Japanese American landscape designer whose work, primarily in Albuquerque, New Mexico, has been nearly erased. The foundation’s Taro Akutagawa Collection contains photographs, newspaper clippings, archival images, drawings, and plans.

The outlines of Akutagawa’s life and work are known, though there is not quite a full accounting of his projects. He was born in California in 1917 and educated in Japan before (more…)

Read Full Post »

As part of an ongoing effort to make content more accessible, LAM will be making select stories available to readers in Spanish. For a full list of translated articles, please click here.

BY RANDY GRAGG

FROM THE MARCH 2018 ISSUE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE MAGAZINE.

 

A city of hilltops and lakes bracketed by two mountain ranges, Seattle owns a surplus of views. But none quite matches the grandness of the Rainier Vista. John Charles Olmsted captured it in his plan for the 1909 Alaska-Yukon-Pacific Exposition, guiding the era’s standard, plaster-and-wood City Beautiful architecture to frame Mount Rainier in a compressed perspective sliced through the thick forest. As the University of Washington, the site’s owner, grew, it kept the vista as a front yard, building its early collegiate gothic edifices to bracket the burly 14,400-foot volcano. Take that, Ivy League.

But then came the era of the auto and midcentury campus planning.

Olmsted shaped the grand axis as the exposition’s entrance from railroad and ferry stops at its foot. But he sketched nothing beyond the great fair’s grounds. Thus the view’s foreground became a visual ellipsis petering out in the forest and marshes beyond. That lower terminus (known as the Montlake Triangle) and its surroundings sprouted a clutter of buildings and infrastructure: widening roads, giant underground pipes for steam and sewage, and a barely buried parking garage. As UW’s medical research arm grew into one of the country’s most muscular, a second campus of beige, Lego-set buildings rose at the vista’s end. And as the UW Huskies became a Pac-12 football powerhouse, their stadium surged to the east with 70,000 seats and home-game Saturdays that clog the surrounding roads for miles. Meantime, the onetime Burlington Northern Railroad at the vista’s foot in 1978 became one of the country’s first and busiest rail-to-trail paths, the Burke-Gilman Trail. But the university plowed a service road down the vista’s midsection.

“The surroundings became the boring-edge, white-space infrastructure area, a surplus space,” says Shannon Nichol, FASLA, a cofounder of GGN, the firm given the job to resuscitate Rainier Vista. “The view ended like a foggy distance in a painting rather than being really designed as valuable space. There was nothing interesting coming out of the land.” (more…)

Read Full Post »

BY GWENETH LEIGH, ASLA

The Barangaroo Reserve transforms Sydney Harbour’s old industrial landscape.

FROM THE NOVEMBER 2016 ISSUE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE MAGAZINE.

 

When I was a child growing up in the suburbs of Philadelphia, my understanding of landscape was one of changing purpose. Cornfields were converted into housing subdivisions and office parks. Old winding roads were straightened, thickened with extra lanes, and punctuated by traffic lights. It was the small discoveries—an arrowhead in the garden, a bullet lodged in a tree—that revealed the older stories of these fractured landscapes. The layers of roads, power lines, and strip malls made any trace of a site’s earlier history difficult to imagine.

But what if we were to allow a landscape to break free from the confines of concrete curbs, smooth out its industrial wrinkles, and pluck off architectural blemishes in an effort to recapture a semblance of its younger, more picturesque self? Where injections of earth and rock serve as the Botox for an aging landscape, erasing the creases of human development in favor of a more natural topography. So begins the story of Barangaroo Reserve in Sydney, Australia. (more…)

Read Full Post »

Older Posts »