Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘grading’

As part of an ongoing effort to make content more accessible, LAM will be making select stories available to readers in Spanish. For a full list of translated articles, please click here.

Click above for a full PDF of the translated text with English text available below.

BY JONATHAN LERNER

FROM THE APRIL 2018 ISSUE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE MAGAZINE.

Diego Gonzalez was driving through San Pedro Garza García, the poshest municipality in metropolitan Monterrey, one of the richest cities in Mexico. “When I was a kid, in the 1970s,” he said, gesturing broadly through the windshield, “all of this was agricultural. I came here hunting rabbits.” San Pedro is built out now. Its dominant typology is the single-family house, and its circulation patterns exist to serve cars, so it’s not unlike any late 20th-century North American suburb, except that it has an orthogonal grid instead of a dendritic street plan. Also, almost every property is enclosed within a high security wall. Gonzalez’s destination was the campus of the University of Monterrey (UDEM).

UDEM demarks San Pedro’s narrow western border, at a point where lateral ridges off the soaring Sierra Madre mountains pinch close to the Santa Catarina River. West of the campus, where the valley opens out a bit, a new suburb is being developed; land prices there have quadrupled in the past decade. When the university campus was first established in 1981, “it was in the country,” noted Gonzalez’s passenger, René Bihan, FASLA. “Now they are landlocked. They have no choice but to be smart about how they infill.” One of UDEM’s smart choices was to hire (more…)

Read Full Post »

BY ZACH MORTICE

The ski jump tower is the focal point of the site. Photo by Marco Esposito/SWA.

Deployed with a small footprint, a light touch, and ample flexibility, the Alpensia Olympic Park in PyeongChang, South Korea, which is hosting the 2018 Winter Olympics cross-country skiing, biathlon, and ski jump competitions, is the result of clever planning by landscape architects.

Originally, the Gangwondo Development Corporation (the ultimate client for the facility) and the engineering and construction company Taeyoung planned to put these three venues into two separate valleys. But SWA’s Sausalito, California, office suggested that these venues could be consolidated into one valley across a single 350-acre site instead. SWA says it’s the most compact Winter Olympics design of its type ever.

This more compact plan preserved forested hillsides and helped compress athletes and observers into a bustling hub of activity with a carefully choreographed arrival sequence. “When the venues were distributed, it became harder and harder to not carve up so much of the land, and have the sense of place still be right for spectators and worldwide TV coverage,” says Marco Esposito, a principal at SWA.

SWA’s plan puts the ski jump and stadium to the west, and the cross-country and biathlon stadiums to the east. Linked by a central plaza, these stadiums and race routes orbit each other, (more…)

Read Full Post »