Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘honey locust’

BY JONATHAN LERNER / PHOTOGRAPHY BY JIM WESTPHALEN

Wagner Hodgson’s assignment for a lakeside estate in Vermont required subtle deletions, essential corrections, and thematic consistency.

FROM THE FEBRUARY 2020 ISSUE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE MAGAZINE.

 

The property is a stubby peninsula jutting west into Lake Champlain. The lake is nearly two miles wide here. Beyond it, in New York, the tiered peaks of the Adirondacks appear flattened and monochromatic, blurring as they recede into the distance. Given the setting, the place seems even more expansive than its 140 acres. But the grandeur is counterbalanced by the land’s gentleness—it has the unassertive quality characteristic of Vermont’s culture, if not of the state’s more typical mountainous terrain. From a country road, you turn onto a half-mile-long drive. The approach runs between meadows, where sheep from an adjacent farm are grazed, before entering a wood and then curving toward the house. From here, 30 feet below through the filter of trees, the lake gleams slate blue.

Bays scoop out the north and south shores of the peninsula, shaping it like an anvil; the west shore runs for 2,000-plus feet along the lake proper. The main house sits in neat, tree-dotted lawns near the anvil’s southern point. It’s grand in scale, and traditional though restrained in style. There’s a pool and pool house, and a carriage house that doubles as entertaining space. Both are well spaced from the house and each other and visually buffered, at least in summer, by planting areas: There’s a curve of river birches undergirded by Limelight hydrangea (Hydrangea paniculata ‘Limelight’), Astilbe, and a mix of sage and grass varieties, and separately, a little grid of honey locusts. Farther away, past an intervening sweep of woods, a guesthouse overlooks the south bay. A quarter mile from that, above the north bay, sits a smaller second guesthouse. Near that structure, but also shielded by trees, there’s a reconstructed antique barn. Aside from a short steep drop down to the lake all around, the land has only soft contours. As a whole, of course, this estate is plenty splendid. But its buildings are scattered, and unostentatious. Sight lines are veiled by the skeins of trees. There is no hill to provide a commanding view of the place all at once. When you’re there, it feels understated and quiet.

The Burlington, Vermont, firm Wagner Hodgson was hired in 2014 to create a coherent master plan that would transform the abandoned farm property into a working estate. That required addressing woodland management, shoreline protection, field restoration for sheep husbandry, management of agricultural runoff, siting of outbuildings, and establishment of outdoor living spaces for the client family. The property had been neglected. Some fields had been in agricultural use, but wooded areas including the lakefront bluffs had become overgrown and thick with invasives. “Before, all the way up to the house, you couldn’t even tell there was a lake here,” says H. Keith Wagner, FASLA, who was the principal in charge on the project. “You couldn’t see the house either,” until you’d come right up to it. A big part of the job came down to editing. Wagner says, “It wasn’t only what you added; it was what you subtracted.” Thinning of trees along the bluff now allows views to the water as you get close. And selective removal neatly “opened up a shot,” as Wagner puts it, between remaining trees, to provide a 400-foot head-on prospect from the curve of the driveway right to the front of the house. You glimpse the building for a moment—it’s a stately one, well served by that long view—before passing back among trees that intermittently screen it, and finally arriving at the door.

Editing, of course, involves not only deletion but also elaboration and punctuation. (more…)

Read Full Post »

BY ZACH MORTICE

The plan by Michael Van Valkenburgh Associates retains the fundamental elements of Dan Kiley’s original design. Photo by Nic Lehoux.

The protection of modernist design is a relatively new topic in preservationist circles. And in many cases, landscapes have lagged behind modern architecture in receiving formal recognition and valuation.

But over the past several years, the modernism preservation nonprofit Docomomo US has used its primary awards program to bring visibility to the vulnerability and value of historic modern landscapes. The projects recognized by Docomomo US’s sixth annual Modernism in America Awards show the ways that all disciplines of the designed environment come together as a defining element of modernism: architecture, landscape architecture, art, interior design, and more. That’s been a recurring theme through the years, though this year’s awards were the first time it was “expressed so clearly or comprehensively,” says awards juror and Docomomo US President Theodore Prudon. Several projects honored put the preservation of historic modernist landscapes front and center: the rehabilitation of Gateway Arch National Park in St. Louis, honored with a Design Award of Excellence, and the restoration of Olav Hammarstrom’s Pond House in Massachusetts, which received a Design Citation of Merit. (more…)

Read Full Post »

HERE COMES EVERYBODY

BY ANNE RAVER

The final pier has opened. Brooklyn Bridge Park is all but complete.

FROM THE DECEMBER 2018 ISSUE OF LANDSCAPE ARCHITECTURE MAGAZINE.

 

It was raining, so we crouched, rather than sat, in the grassy bowl that Michael Van Valkenburgh, FASLA, had envisioned as the centerpiece of the newly completed green space and playground on Pier 3, which, like most of the other piers in Brooklyn Bridge Park, sprawls over five acres, into the East River.

“I’m lucky to know what it’s like to imagine and hope for something like this for 20 years and finally see it, have it realized,” said Van Valkenburgh, whose firm drew its first plan for this park in 1999. “Look at that sky.” (more…)

Read Full Post »

BY NATE BERG

Little-loved plants win the affection of Future Green Studio.

Little-loved plants win the affection of Future Green Studio.

From the September 2015 issue of Landscape Architecture Magazine.

The huge backyard along the Gowanus Canal in Brooklyn was the perfect site for the summertime Sunday afternoon parties that the DJs Justin Carter and Eamon Harkin liked to throw. It had plenty of space, room for a bar, and the overgrowth that comes alongside New York’s lovable Superfund waterway. But they had only temporary leases and permits to throw parties. Their time in the huge backyard wouldn’t last forever.

Carter and Harkin went looking for a permanent home and found something similar: a garbage-strewn industrial lot covered in weeds next to the L tracks in Ridgewood, Queens, a few miles away. “When we found it, it was, like, kind of just a junk heap,” Carter says.

Carter called David Seiter, ASLA, the principal and the design director at Future Green Studio, a landscape design and urban ecology firm of about 20 people then based close to the party space along the Gowanus. Seiter and his studio had also warmed to the area’s unkempt feeling and wanted to keep (more…)

Read Full Post »