Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘Yongqing Fang Alleyways’

This fall, LAM will be highlighting professional and student winners from the 2020 ASLA Awards by asking designers to dive deep into one image from their winning project.

Yongqing Fang Alleyways: An Urban Transformation, by Lab D+H Landscape and Urban Design, Professional Urban Design Honor Award.

Photo courtesy Arch-Exist.

“During the construction of this project, most of the original stone slabs from the alleys were stolen. A lot of construction waste, such as the demolition of the building bricks and tiles, was piled up on the site. We were thinking that the best way to preserve the historical context and bring back those old memories was to reuse those old materials. Thus, most of the details [in the photo] are made from recycled materials. In fact, except for the large piece of stone in the middle of the road, the rest was basically re-completed by recycled materials. All of our efforts are to make the new design and the old [memories] work together in a microintervention.”

—Zhongwei Li, Lab D+H Landscape and Urban Design

 

Planning for urban renewal requires careful consideration of surroundings as well as sentiment; in Guangzhou’s old town, a transformation revitalized a network of crumbling alleyways while honoring residents’ emotional attachment to a culture of street life. Phase 1 reimagined two alleyways as central points of public life by rehabilitating existing alleyways and adding larger-scale public nodes. First, several damaged or illegal structures were removed; many of those materials were reused throughout the project. Insufficient drainage and lighting were remedied with a multifunctional system that blends historic features with contemporary infrastructure. Three new public amenities—the Grand Wooden Steps, the Roof Garden, and the Water Feature Garden—provide and define new public space. During the day, the Grand Wooden Steps are used as a rest and display area, whereas at night they become seating for movie screenings. Nearby, the Water Feature Garden is set back from the main street and shaded by existing trees. The Roof Garden connects the rear of buildings and provides a semiprivate leisure area. Acting as new nodes for existing alleyways, the project unifies and modernizes the neighborhood without damaging vibrant, historic public life. “The Yongqing Fang alley project proves that choices made at the microscale have the capacity to inform much larger urban design decisions,” said the jury.

—Anjulie Rao

Read Full Post »